Kuluttajat hämmentyneinä hyttysmyrkkyjen laimentamisesta: “Deet 50 % on kuitenkin saatavilla edelleen”

28.7.2016

 

Viime päivinä on julkisuuteen noussut keskustelu hyttysmyrkkyjen tehon laimentumisesta. Hyttysmyrkkyjen käyttäjiä hämmentää tieto siitä, että osa valmistajista kertoo laimentaneensa seoksiaan EU-säädösten vuoksi. Kuluttajat kun ovat kuitenkin edelleen löytäneet niin apteekin hyllyiltä kuin muista EU-maistakin hyönteiskarkotteita, joissa torjunta-ainepitoisuudet ovat entisellään.

Keskusteluissa on viitattu hyönteiskarkotteiden myyntilupaa sääntelevään biosidiasetukseen ja siihen vuoden 2013 alussa voimaan astuneisiin muutoksiin ja kerrottu EU-säädöksen edellyttäneen tehoaineen DEETin pitoisuuden vähentämistä tuotteissa maksimissaan 25 prosenttiin.

Suomessa hyönteiskarkotteiden käytön hyväksymistä haetaan TUKESilta. Hyväksyttyjen tuotteiden listalta löytyy esimerkiksi HyttysÄssä+, jossa tehoaiheena on 50 % DEET.

”Olemme saaneet TUKESilta hyväksynnän tälle tuotteelle tämän vuoden alussa. EU-alueella on edelleen mahdollista valmistaa ja myydä torjunta-ainepitoisuuksiltaan vahvempia aineita, kunhan valmistajalla on rekisteröinnin yhteydessä tarpeeksi tutkimusnäyttöä tuotteesta, kertoo tuotepäällikkö Iiris Räsänen ja jatkaa: “On huomioitava, että tämä tuote on tarkoitettu yli 17-vuotiaille ja sitä myydään apteekeissa. Karkotetta on tarkoitus suihkuttaa ohuelti vain sellaisille ihoalueille, joita ei ole mahdollista suojata vaatteilla. Valmistetta ei saa esimerkiksi sumuttaa suoraan kasvoille, vaan ensin kädelle, josta ainetta levitetään kasvon iholle. Tuotetta saa käyttää korkeintaan kerran vuorokaudessa, mutta se antaa tehokkaan suojan aikuiselle jopa 9 tunniksi. Tuote antaa suojaa myös trooppisilla zikavirus- ja malaria-alueilla.”

Listat Suomessa hyväksytyistä biosidisistä torjunta-aineista löytyvät näistä osoitteista:
Kansallisesti siirtymäaikana hyväksytyt biosidiset torjunta-aineet
Biosididirektiivin tai -asetuksen mukaisesti Suomessa hyväksytyt valmisteet

Lisätietoja ja lähteet:
Iiris Räsänen, tuotepäällikkö, Biocodex Oy
+358 40 8258 243, i.rasanen@biocodex.fi

http://www.tukes.fi/biosidit
http://www.kemikaalineuvonta.fi/fi/EU-asetukset/Biosidiasetus/
https://punkkiassa.fi/hyttysassa/
https://www.facebook.com/punkkijahyttysassa